Reizen met kinderen,  Tips & Tricks

Reizen met Amélie en Juliette

Ik zou wel ‘Reizen met kinderen’ willen schrijven maar elk kind is anders en elke reis verschilt van de vorige.

Onze meisjes zijn momenteel 3,5 jaar en 1,5 jaar en reizen erg graag! Voor ons is het elke keer weer spannend bij vertrek. Gedragen ze zich? Zijn ze niet (te) moe? Is het niet te warm voor hen? En elke keer opnieuw verbazen ze ons in de positieve zin.

We vinden het belangrijk dat Amélie en Juliette met ons mee op vakantie gaan. Onze reizen worden dus ook afgestemd op hen zonder onze wensen te verloochenen. Niet gemakkelijk maar ook niet onmogelijk!

Tip 1: houd de kinderen tevreden. Hoe? Meestal is aandacht geven de beste methode. Betrek hen in de uitstap. Stel vragen en leg hen dingen uit. Ook al zijn ze klein, onze meisjes genieten hiervan. Ze houden ervan nieuwe dingen te leren, te ontdekken en dit kan net zo goed tijdens een uitje voor de ouders.

We hebben gemerkt dat het hen niet uitmaakt wat we precies doen. Natuurlijk kiezen ze uit zichzelf een speeltuin omdat ze niet weten wat te verwachten in bijvoorbeeld een museum. Dat is aan ons om het leuk te maken.

Tip 2: vertrek als de kids moeten slapen

Wij vertrekken altijd ’s avonds op vakantie. We wachten tot de kinderen moe zijn. De flesjes worden klaargemaakt, de meisjes worden vastgegespt in hun autostoel en off we go! Na hun melk vallen ze als roosjes in slaap, meestal toch. In het begin was het even moeilijk omdat de mobilhome een heel nieuw gegeven was. De opwinding droop ervan af maar ook van ons dus we waren niet het rustige serene voorbeeld. In elk geval kennen ze nu het ritme en weten ze eigenlijk ook al dat het slaaptijd is als we vertrekken. We rijden enkele uren, nemen een pauze en de andere rijdt verder. Natuurlijk stoppen we op tijd. Het handige aan reizen met een camper is dat je altijd je bed bij hebt.

Tip 3: Houd rekening met onverwachte wendingen

Een planning is leuk. Op deze manier onthoud je wat je gezien wilt hebben en heb je een leidraad maar staar je niet blind op deze planning. Kinderen zijn nu eenmaal onvoorspelbaar. Ze kijken niet altijd even hard uit naar uitjes zoals wij volwassenen dat doen, ook al staat het helemaal in het teken van de kinderen.

Tip 4: Slow travel

Ow wat maakten we een grote fout de eerste keer met 2 toen nog baby’s op reis. We wilden veel te veel maar peuter Amélie en 6-weken oude Juliette zeiden nee! Vele stops zijn er geschrapt en we hadden de tijd van ons leven. Het was een les voor ons en deze les wil ik jullie meegegeven. Plan voldoende pauze in, momenten van rust en niets doen. Deze kunnen nog steeds gebruikt worden voor leuke dingen maar het MOET niet. De kindjes zijn relaxter maar de ouders ook!

Tip 5: Rijd overdag niet te lang

Amélie en Juliette kunnen wel even stil zitten maar ze willen toch ook snel uitstappen. Geef duidelijk aan waar jullie naar toe gaan en probeer de reis zo aangenaam mogelijk te maken voor hen. Oké oké wij cheaten ook wel eens met de tablet hoor, weet je wel hoeveel vragen een 3-jarige kan stellen op 1 uur tijd? In elk geval, beperken we de ritjes overdag of we doen ze tijdens dutjes tijd. Het is natuurlijk wel gemakkelijk dat onze kinderen vrij goed slapen in de auto maar later een nieuwe post met leuke bezigheden tijdens het rijden!

Liefs Fay!

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *